Wat doen wij eigenlijk?

8 mei 2019

Soms vragen mensen aan Ilse, Floor Vloet en mij: “wat doen jullie nou eigenlijk precies?”.

En echt, ik vind het een goede vraag. Daarom ga ik jullie een inzichtje in onze agenda. Lees en geniet.

Maandag

Deze ochtend spreek ik een ondernemer voor het begeleiden van een bedrijfsovername. Daarbij worden 14 medewerkers overgenomen. Het wordt overgenomen als eenmanszaak, maar de ondernemer maakt er direct een BV van. Dat betekent in dit geval: de cao implementeren. Samen met een arbeidsrechtadvocaat pak ik dit traject op.

In de middag hebben Floor Vloet en ik een afspraak bij een groot koelhuis. Want ze lopen tegen de moeilijke personeelszaken aan, en ze zoeken iemand die hen kan adviseren. Hoe zit het bijvoorbeeld met toeslagen en ploegendiensten als je geen cao hebt? Hoe ga je met de arbeidskrapte om? Nou, dat is precies iets waarbij wij kunnen helpen.

Dinsdag

In de ochtend begeleidt Ilse een ondernemer in de laatste stap van hun beoordelingscyclus: het POP-gesprek. De weken hieraan voorafgaand heeft Ilse de ondernemer mogen adviseren op het gebied van beoordelen. Ze heeft ook daadwerkelijk de beoordelingscyclus voor hen opgesteld en deze ochtend volgde dus de “laatste” stap. De ondernemer en Ilse deden samen het eerste POP-gesprek, zodat de ondernemer veel kon leren, gecoacht kon worden, en daarna zelf alleen verder kon. Dit is gelukt! Nieuwsgierig waarom ik “laatste” tussen aanhalingstekens zette? De beoordelingscyclus stopt natuurlijk niet bij het POP-gesprek. Het is direct ook een begin voor de volgende cyclus. Maar goed, ik verval in het uitleggen van personeelszaken, dat was niet de bedoeling! Hoewel dit bijna automatisch gebeurt, is dat nu niet de bedoeling. Daarom: terug naar de agenda.

In de ochtend hebben Floor en ik ook een afspraak gehad. Tijdens deze afspraak maakten we kennis met een zelfstandige bedrijfsarts. Ja, die bestaan! En wel gratis! Dit kende wij nog niet. We gingen hiernaar op zoek omdat een ondernemer heel principieel was toen ik hem uitlegde dat je bij de arbodiensten jaarlijks per medewerker een bijdrage moet betalen: “waarom zou ik kosten maken voor een arbodienst of bedrijfsarts als ik er misschien helemaal geen gebruik van maak?”. Tsja, goede vraag. Wij willen de beste arbodienst en bedrijfsarts voor onze opdrachtgevers, en als dit nou een goede blijkt te zijn, dan zijn al onze opdrachtgevers dus goedkoper uit!

Daarna, in de middag heeft Floor kandidaten gezocht voor een vacature. De vacature is op de belangrijke websites uitgezet, maar we hebben ook budget gekregen om zelf te gaan recruiten.

 Woensdag

Op woensdag train ik de leidinggevenden in competentiegericht beoordelen. In een training van 3 uur leer ik hen hoe je eenduidig beoordeelt en we hebben geoefend middels rollenspellen. En wie mag er acteren? Floor Vloet! Met een lach en een traan slaan de leidinggevenden zich door de rollenspellen. Ben echt trots op hen, ze deden het ontzettend goed.

Op woensdagavond heb zelf ik een training gevolgd: emotionele turbulentie. In mediations komen vaak heftige emoties naar boven. Hoe ga je hier nou mee om? Blijf je juist cool en houd je professionele afstandelijkheid? Of ga je juist naar die emotie toe in alle heftigheid? Geweldige training, veel geleerd.

 Donderdag

Floor is lekker begonnen aan een arbeidsovereenkomst voor een opdrachtgever die gaat beginnen met zijn eerste personeelslid. Als je voor het eerst werkgever wordt, moeten er een aantal zaken geregeld worden. Floor heeft deze ondernemer een paar maanden geleden in één uur uitgelegd wat er moet gebeuren als je werkgever wordt, en de ondernemer heeft nu dus de knoop doorgehakt.

Ik ben zelf naar een organisatie gegaan waar ik 4 maanden een HR interim opdracht gedaan heb. Wat dat betekent? Dan zijn wij, de HR adviseurs, daar periodiek intern. Wij worden dan ingehuurd voor een bepaald aantal uur voor een bepaalde periode. Dit is handig als er een HR-project ligt, of bij piekbelasting in drukte, of bij ziekte/zwangerschap. Maar in dit geval ging het om een tijdelijke kennisboost. Ik mocht deze organisatie helpen met lastige verzuimzaken, ze wilden een nieuwe manier van beoordelen en hun arbeidsvoorwaardenreglement was aan vernieuwing toe. En ondertussen mocht ik de financiële medewerker coachen die normaal gesproken de personeelszaken deed. Inmiddels zit de HR interim opdracht erop; nu ga ik nog eens in de maand daarnaartoe om te adviseren.

In de avond heb ik een vriend geholpen met loopbaancoaching. Hij zit in een reorgansatie en hij twijfelt wat hij wilt. In principe mag hij blijven, maar wil hij dat wel? Wat zijn de opties? Waarom zou hij wel gaan? Waarom zou hij niet gaan? En hoe zijn eigenlijk de regels omtrent ontslagen nemen én krijgen?

Vrijdag

In de ochtend help ik een koffiebrander met het invullen van zijn vacature, bereid ik een nieuwe workshop voor ondernemers voor, bel ik even met een organisatie of het gelukt is met het overzetten van zijn personeel van een dienstverband naar payroll en vraag ik wat offertes op voor een verzuimverzekering. Én schrijf ik dit voor jullie in de middag.

Oh jee, ik lees dit terug en ik denk: maar dit is nog lang niet alles! Maar hopelijk krijgen jullie nu inzicht in wat wij zo ongeveer doen.

Mocht je het vergeten, onthoud dan in ieder geval dit: alles wat met personeelszaken te maken heeft.

Fijne dag!

Met vriendelijke groet,

Floor Arts

floor@alinea.company

0642813980

TERUG NAAR BLOG

Heb je vragen of wil je gewoon even kennismaken? Neem dan vandaag nog contact op!

06 42 81 39 80
floor@alinea.company

NEEM CONTACT OP